Sunday, November 04, 2012

Jeg blev vist ven med Rannveig Leite Molven på afslutningsfesten dengang i 2000 da vi begge var færdige som elever på Skrivekunstakademiet. Jeg tror vi talte sammen for første gang den aften. Seks måneder tidligere returnerede jeg til Bergen i de første dage af det nye årtusinde og havde læst hendes semesteropgave med begejstring – ja, med en slags spooky følelse af genkendelse. 12 år senere er Rannveigs første bog på gaden: Ordet for hva jeg er nå finnes ikke, en lyrisk punktroman om sorg, flugt og en slags forløsning.

En kvinde mister sin 4-årige datter, tilsyneladende uden grund, og uden forvarsel. En nat sover datteren sig bort fra livet. Døden er altid ubegribelig, men i dette tilfælde er den næsten ingen hændelse heller, blot vejrtrækningen som pludselig stopper, datteren som lister ud af huset. Alt kollapser, alt er det samme. Alt stopper, alt fortsætter. Teksten er stilet til datteren, taler til hende over dødens grænse. Vennen Paul skal rejse til Canada, og hun kobler sig på ham. Hun vil være alene med sorgen i en fremmed by, holde datteren i live lidt endnu, og hun synes at leve og puste igen og igen i teksten.

Livet i Victoria er passivt, den ydre handling er minimal, men sproget er konkret, fuld af den lammede bevidstheds iagttagelser; bittesmå dagligdags bevægelser. Officielt er hun ikke længere mor, hun er heller ikke enke, der findes intet ord for hendes tilstand, andet end det sprog hun selv opfinder mens hun går døsig rundt i Victorias gader, summende fuld af spørgsmål.

Men langsomt befolkes teksten, øjenkontakt med en mus, synet af et barn på en legeplads, en tilfældig kat, en af Pauls veninder Hanna som ser undrende på hende, Victorias hjemløse og et næsten magisk barfællesskab; det afgørende møde med Dylan og Jay, det spirende forhold til Jay som bliver medium for indsigter om døden. Andre stemmer overtager, for eksempel veninden Alice. Både Jay og Alice ankommer tilfældigt, giver hvad de har at give, og forsvinder igen. Det er både en usentimental tekst om at være lost and found, en minimalistisk punkrock-romance, og en beretning om at tage sorgen i egne hænder.

★★★★★

No comments: