Tuesday, April 16, 2013

The other incident involved Leslie Woolfolk. She was a cynical, pale beanpole of a girl who ran with a set of voluntarily outcast girls from Sayre who mocked everything. They were like a skittish herd of scaled-down giraffes with pretty, flat kitty-cat faces. I liked all of them.

Richard Hell's girl poetry. Fra I Dreamed I Was A Very Clean Tramp: An Autobiography.

Sunday, April 14, 2013

Hans hjerte slog hastigere og hastigere, da Daisys hvide ansigt nærmede sig hans. Han vidste, at når han kyssede denne unge pige og for bestandig viede sine lønligste drømme til hendes flygtige ånde, kunne hans sind aldrig mere blive let som en guds. Derfor ventede han, lyttede et øjeblik endnu, mens en stemmegaffel blev slået an mod en stjerne. Så kyssede han hende. Da hans læber berørte hendes, foldede hun sig ud som en blomst for ham, og hans drømme havde én gang for alle taget menneskelig skikkelse.

Skæbnekys så det batter hos F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby (1925) som er på vej i Baz Luhrmanns version i maj med Carey Mulligan som Daisy Buchanan. Læser let vårmelankolsk en dansk version stjålet på et bibliotek i de københavnske forstæder i 80'erne.

Saturday, April 13, 2013

Hos oss har Estland neppe stått særlig sentralt i historieundervisningen om andre verdenskrig, men det er noe en forfatter av Sofi Oksanens kaliber kan gjøre noe med. Estland har i finsk-estiske Oksanen, som både er tungt prisbelønnet og vidt og bredt oversatt, fått en sjeldent talentfull kronikør som også i sin tredje roman om dette multibesatte, multiundertrykte landet lykkes å briljere på overraskende mange nivåer. Det er så bra at du får lyst til å stampe litt i gulvet, over at én og samme penn klarer å skrive så kompositorisk overlegent og samtidig klarer, med et så fininstilt øre, å lytte seg dypt inn i de kroppene som hvirvles rundt i denne dramatiske, kulørte og ganske komplekse prosaen.

Anmeldelse af Sofi Oksanen: Da duene forsvant her, og her Anders Olsson. Mere her og her.

Monday, April 08, 2013

Nye Kritik vækker forskelligartet respons her + her. Lederen her. Internet kan næsten ikke huske tilbage til 2002 da Faldbakken og Einarsson lavede Whoomp - there it is, en installation som, ifølge Marit Paasche, befant seg under en motorveibru like ved skur 51 i Bjørvika, og bestod av en strøken rund sofa i hvitt skinn med en liten fordypning i midten. Her ble det hver dag i utstillingsperioden plassert 44 Litagokartonger. Valget av drikkevarer var ikke tilfeldig, for området rundt skur 51 var et slags ”hjem” for mange av Oslos narkomane. Den hvite minimalistiske sofaen ble plassert mellom skur 51 og tomten for Operaen, og tilbød seg selv som møteplass og som en kommentar til gentrifiseringsprosessen som uunngåelig følger av operautbyggingen.
Vagant ønsker å påvirke samtidslitteraturen. I motsetning til for eksempel avisenes litteratursider, som vil speile samtida. For Vagant er hver artikkel et forsøk på å presentere ideer eller fenomener, og si: Dette finnes, dette kan forfattere jobbe med. Vi kobler litteraturen til aktuelle samfunnsspørsmål, sier Lindholm.

I 2012 hadde vi for eksempel et temanummer om bioteknologi. Det er ikke et spørsmål som er mye diskutert i litterære sammenhenger, men som vil bli definerende for samfunnsutviklingen og selvforståelsen framover. Mere her.

Thursday, April 04, 2013

Vagant er kåret til Årets tidsskrift 2013. Prisen deles ut under Norsk Tidsskriftforenings 10-årsjubileumfest, torsdag 11. april. Takketale her.

Tuesday, April 02, 2013

Nyt Vagant-nummer on the move, #1/2013 ude 18. april ---------- Mere her.

Monday, April 01, 2013



... og sådan, med fire ben i stedet for to, skærpes mine sanser enormt. Jeg kan høre vagten i rummet ved siden af meget bedre, og han mister med ét lyden af mine skridt, som sank jeg igennem gulvet eller fløj væk. Han fanger muligvis en skygge ud gennem øjenkrogen, noget som bevæger sig hastigt hen over gulvet, men han slår det tydeligvis hen; ingen reaktion, ingen jagt gennem lokalerne.