Friday, August 17, 2007

Martin Sørhaug interviewes af Karin Haugen i dagens Klassekampen, emnet er poesifestivalen i Bergen ved navn Audiatur som udover publiceringen af et massivt katalog i forbindelse med festivalen 27. til 30. september også åbner en netboghandel. Jeg har fået lov at lægge interviewet ud og det er at finde lige her.

1 comment:

Susanne said...

Interviewet fulgtes af et lille co-interview med Ingmar Lemhagen som så således ud:

Flerkulturelt Norden
Klassekampen 17.08.2007

Norden er et sammensurium av kulturer, og har alltid vært flerkulturelt, mener Ingmar Lemhagen.

- Jeg vet hvor komplisert det kan være å få tak i bøker over landegrensene. Det er et klassisk problem, en gordisk knute, som mange har forsøkt å løse, sier Ingmar Lemhagen.

Han er lærer på Nordens folkehøyskole Biskops-Arnö. Neste år feirer skolen 50-årsjubileum, og siden 1960 har de hatt tre-fire seminarer med nordiske forfattere i året. Han bidrar i Audiaturs kommende festivalkatalog, og mener den nordiske litterære offentligheten ennå ikke finnes, bare forsøk på å skape den:

- Interessen for nordisk samarbeid går i bølger. Nå finnes det også en antydning til en nordisk litterær offentlighet - en mer kvalifisert litterær diskusjon. Det må finnes folk som vet noe om hverandres litteratur for at det skal bli en felles nordisk litterær offentlighet. Ellers blir det bare en reklamekampanje, sier Lemhagen.

August og Henrik

Lemhagen viser til forsøkene på å etablere en felles nordisk samtale om litteratur:

- Strindberg og Ibsen tilhørte den lille eksklusive litterære offentligheten som leste hverandre over landegrensene. Under andre verdenskrig pågikk det også - folk flyktet over grensene, diskuterte skandinavisk litteratur i Sverige, og tok med seg impulser tilbake. 1960-tallet var en periode hvor en rekke nordiske forfattere selv tok kontakt med hverandre, på 1970-tallet kunne man gå i en Oktober-bokhandel i Sverige og kjøpe Dag Solstad på originalspråket. Siden 2000-tallet har framfor alt småforlagene og tidsskriftene hatt veldig stor kunnskap om hverandre, og aktiviteten over grensene har vært stor, sier Lemhagen.

Ikke harmonisk

Men han vil være forsiktig med begrepet Norden, som ofte viser til en falsk harmoni:

- For meg er Norden et interessant begrep. Men forestillingen om Norden er en utopi som ikke er realisert - og det er en tanke som ofte fungerer konserverende fordi den fungerer harmoniserende. Man pleier å si at Norden kjennetegnes av felles kultur, historie og språk. Det er eiendommelig at man kan si det. Se på hvordan Norden ser ut - det er kulturelt splittet. Vi har samer, vi har inuitter, vi har finlandssvensker, det er et sammensurium.

©Klassekampen