Sunday, January 08, 2012

Dror slutade med taktiksnacket och talade en stund om Judith Butlers föredrag i Stockholm för någon vecka sedan. Han talade om etiken, om att stå upp för den Andres mänsklighet, och att denne Andre måste vara den verkligt Andre, den monstruöse, obegriplige Andre. Denne Andre måste solidariteten också innefatta, annars är den nästan ingenting.

Johannes Anyuru taler med Dror Feiler i Athen før Ship to Gazas anden rejse. En civilisation utan båtar er baseret på Anyurus blog. Findes Butlers tale på net, anyone? Jeg solgte min billet.

2 comments:

Susanne Christensen said...

" ... raderna bakom oss är bara ett gytter av linser, mikrofoner och stativ som spretar som insektsben. SVT är där, liksom NRK: de senare kommer efter att vi gett oss av resa till Israel för att vara inbäddade hos israeliska flottan. Vi har talat en del om detta i gruppen, att NRK alltså hellre än att följa sina egna medborgare och parlamentariker, väljer att filma i samma riktning som vapnen som kommer att riktas mot dem. Det är monstruöst."

Side 77.

Susanne Christensen said...

I Aftonbladets anmeldelse tager Malin Krutmeijer temperaturen på samtidens forvrængede retorik:

"Det har blivit en lågmält storartad bok av Johannes Anyurus blogg. Den besvarar indirekt men effektivt det förakt som politisk aktivism möter i dag.

I den förvridna retoriken är det odemokratiskt att gå ut på gatan och protestera mot nazistdemonstrationer. Ship to Gaza är ett jippo. Att peka ut en politisk fiende är fanatism, att skissera en annorlunda värld är illojalt och ansvarslöst. En legitim protest är skriven av en ledarskribent och avslutas med citatet ”jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem”.

Johannes Anyuru smyger sig på det där föraktet med vackra, förtvivlade och lyckliga reflektioner och ögonblicksbilder. Han avtäcker den hårda kärnan av makt som säger att vi ska låta bli att samlas, bråka och tänka själva."