Saturday, March 05, 2005

And politics?

Charles I. Armstrong har en grådig interessant indledning til sin anmeldelse af H Press-bøgerne i Vagant 4/2004 (er der for øvrigt en HTML-engel som kan redde vaganternes hjemmeside snart?) - her skriver han blandt andet:

"Alternativt kan teorien forvandles til en undersått for anmelderiet eller pedagogikken, noe som i realiteten vel innebærer at man avskaffer ethvert teoretisk imperativ til fordel for en opphøyning av enten den estetiske feinschmecker eller leseren som kunde."

Lidt før det lyder det således: "Viktige - om ikke alle - sider ved poststrukturalismens problematisering av grunnlagsproblemene innenfor litteraturteorien har blitt fordøyd, og det som engang fortonte seg som dristige forsøk på å forvandle både litteraturen og samfunnet fortoner seg mer og mer som akademiske fingerøvelser. Internasjonalt har kun de politiserte overtagelserne av poststrukturalistisk teori vist en bredt anlagt vitalitet de siste årene. Men nå kan selv den kanskje mest markante av disse sistnevnte politiske forgreningene - den postkoloniale teorien - virke som den begynner å fortære seg selv."

Hm?