Thursday, March 03, 2005

Vær med i Fetts aktion mod bogklubberne!

Barnebøker inneholder vel stort sett søte og oppbyggelige historier om koselige dyr, som kan serveres uten kritisk vurdering? Slett ikke. Fett har hatt lesestund. Etter å ha lest oss gjennom et bredt utvalg av noen av de mest solgte barnebøkene i Norge – hvorav flertallet er hentet fra Bokklubbens Barn – er konklusjonen klar: Ingen steder i litteraturens verden er kjønnsrollene så segmenterte og konservative som i barnebøkene.

La oss begynne med et eksempel. Det følgende er hentet fra en eske, utformet som en bondegård, som inneholder intet mindre enn 20 små bøker. Esken er en suksess, barna elsker rett og slett de små bøkene, men hva forteller de egentlig?

Familien Geit: «Pappa er geitebukk. Noen ganger stanger han menneskene med hornene sine. Mamma lager melk som vi kan drikke.»

Familien Flaggermus: «Pappa har store vinger og skarpe tenner. Mamma og jeg er mye sammen med de andre små flaggermusene og mammaene deres.»

Familien Sau: «Pappaen vår har krokete horn. Han kalles bukk. Mamma passer på alle lammene. Vi liker å hoppe og sprette.»

Læs mere her.