Friday, December 28, 2018
Audun og jeg har bevæget os fra Agadir til Ouarzazate som er Marokkos filmby (kælenavn "Ouallywood"). Her ligger blandt andet Musée du Cinéma og Atlas Studios, masse billeder på min Flickr. Her ligger også Noor III, verdens største solar power plant, som gav sig til kende mange kilometer før vi nåede til byen med sit underlige, strålende tårn. Vi er endnu ikke kommet tæt på Noor III, selvom vi har kontaktet dem, måske det må blive ved disse fantastiske Google-billeder. Mere om Noor III her + her.
Saturday, December 15, 2018
Årets bøger i Bokmagasinet idag. Selvfølgelig Martin Bastkjær, som (rettelse!) rigtigt nok udkommer på Forlaget Arena, og Merete Morken Andersens flotte Amalie Skram-collage som jeg har anmeldt i Vagant #4/2018. Andre gode bøger jeg har læst offentligt i år er Jacob Wren, Tove Ditlevsen, Virginie Despentes og Olga Ravn.
Wednesday, December 12, 2018
To fine Vagant-numre er på vej før jul. Her er det ene, kom og fejr i København. Her poserer nye Vagant med rosmarin. Tema er science fiction, læs lederen. Massiv anmeldelsessektion hvor flere danske forfattere omtales. Københavns litterære miljø har brug for fællesskaber, og hvad er bedre at mødes om end et tidsskrift. Selv er jeg usikker på startuppere som samler ind til deres butik. Lad os støtte de som arbejder aktivt med litteratur, som Vagant-redaktørene gør, og som har andre planer end at sælge os lækker kaffe og croissants med et drys Kim Leine ovenpå. Støt op om de institutioner som allerede eksisterer, som Forfatterskolen. Hold disse rum varme, og støt de elever som går der nu. Det er fuldt muligt at gøre allerede på lørdag. Piratér båden if u want change.
Traditionen tro et elektronisk julekort til alle arbejdsgivere i 2018. Tak for samarbejdet til Vagant og Klassekampen, til Norsk kulturråd og Norsk kunstårbok, til Forlaget Oktober (vi får en liten bok sammen til næste år), til Kunstbokmessen Bastard på Lillehammer, til Classic Album Sundays Oslo, til Kunstnernes Hus Kino og til LIAF som jeg skal arbejde videre med til næste år. Tak til Jessica Sligter som lavede den fine podcast Nuts and Bolts, til billedkunstnerne Siri Hermansen og Mette Edvardsen hvis bøger kommer til næste år, og til Mike Sperlinger og Kunsthall Oslo. Tak til Politiken og Information, til Forfatterskolen og til Københavns Kunstskole ved søerne, til det nordiske avantgardenetværk og til Borups Højskole og Bogpanelet under det danske kulturministerium. Og ikke mindst tak til NFFO hvis generøse stipend har løftet mig op i tre år nu. Tak for at invitere mig & tro på mig & lønne mig gennem 2018 💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Monday, December 10, 2018
I mit lille oplæg om blogs forsøgte jeg at pushe gode tekster som Camilla Collet: Fra de stummes lejr (tilgængelig via Nasjonalbiblioteksts netside), det første eksempel på feministisk litteraturkritik i Norge, og Semiotext(e)s version af Tiqqun: Preliminary Materials for a Theory of the Young-Girl som også findes på net. Vi talte om selviagttagelse, og jeg ville have nævnt Eivind Røssaaks fine bog fra 2005. Vi talte om rosabloggere, og jeg ville have nævnt den kære Mark Fisher og hans blog k-punk.
Tuesday, December 04, 2018
Low: Double Negative
Aidan Moffat & RM Hubbert: Here Lies The Body
Ursula Le Guin & Todd Barton: Music and Poetry of The Kesh
Juliana Hatfield sings Olivia Newton-John
Angélique Kidjo: Remain in Light
Calvin Johnson: A Wonderful Beast
Yo La Tengo: There's a Riot Going On
Young Fathers: Cocoa Sugar
Jenny Hval: The Long Sleep
Tracey Thorn: Record
Also very good:
Big Joanie
Jessica Sligter
Escape-ism
J Mascis
Alice Bag
Moon Relay
Håvard Volden
Dark Times
Crack Cloud
Grouper
Live 2018:
Aidan Moffat & RM Hubbert & Siobhan Wilson i Inverness
Kristin Hersh & Beerjacket i Glasgow
Lee Ranaldo i Moss
Gary Numan i Malmö
Aidan Moffat & RM Hubbert: Here Lies The Body
Ursula Le Guin & Todd Barton: Music and Poetry of The Kesh
Juliana Hatfield sings Olivia Newton-John
Angélique Kidjo: Remain in Light
Calvin Johnson: A Wonderful Beast
Yo La Tengo: There's a Riot Going On
Young Fathers: Cocoa Sugar
Jenny Hval: The Long Sleep
Tracey Thorn: Record
Also very good:
Big Joanie
Jessica Sligter
Escape-ism
J Mascis
Alice Bag
Moon Relay
Håvard Volden
Dark Times
Crack Cloud
Grouper
Live 2018:
Aidan Moffat & RM Hubbert & Siobhan Wilson i Inverness
Kristin Hersh & Beerjacket i Glasgow
Lee Ranaldo i Moss
Gary Numan i Malmö
Sunday, December 02, 2018
Ikke mindre end to numre af Vagant er på vej før jul. Tegn abonnement her, og hjælp tidsskriftet med at overleve i en kold tid. Det er første gang jeg skriver Vagants logo, og her er også tre anmeldelser af undertegnede. Another first: Første sæson i femten år at jeg intet har publiceret i Klassekampen, men der opstod et fælles behov for en tænkepause.
Tuesday, November 27, 2018
It's my second time in Lofoten, and I don't understand this landscape. I Norsk kunstårbok 2018 har jeg interiewet medkurator for Momentum 2017, Jacob Lillemose, og for sidste års LIAF, Heidi Ballet. Nu samarbejder Vagant med LIAF 2019, og jeg er her som writer in residence på Kunstnerhuset i Svolvær for at forstå mere af stedet og de processer som er LIAF 2019. LIAFs netside her og deres Instagram-konto her. Mine billeder her og her.
Monday, November 19, 2018
Wednesday, November 14, 2018
Tuesday, November 13, 2018
Saturday, November 03, 2018
Wednesday, October 31, 2018
Snart skal vi varme op til Lee Ranaldos besøg. Han er glad i Marokko og har stået for nogle af de bedste Sonic Youth-sange. Mere Sonic her + her + her. Seneste plade Electric Trim.
Saturday, October 27, 2018
Amalie, så mørk. Mørke øjne, mørkt sind. Jeg tænkte på dig da jeg arbejdede på en reumatologisk afdeling på Kommunehospitalet i slutningen af 90s, og også da jeg arbejdede på Skt. Hans cirka samme tidspunkt. Du var indlagt begge steder, og skrev romanerne Professor Hieronimus og På Skt. Jørgen som udkom i 1895. I anledning af en ny biografi, Blodet i årene, af Merete Morken Andersen kan man nu undersøge Amalie Skram og hendes tid, det moderne gennembrud specifikt, på denne netside.
Wednesday, October 17, 2018
Lee is free! Jeg har fået lov at interviewe ex-Sonic Youth Lee Ranaldo i Oslo i regi af meget fine Classic Album Sundays v/ Kent Horne. Lee er også i Moss og København.
Sunday, October 07, 2018
Tak for Höst igår. Eleverne på Borups Højskole havde skabt bogskulpturer dedikeret til nyere nordisk litteratur. Denne er dedikeret til Gunnhild Øyehaugs Knuder, oprindeligt Knutar fra 2004. Solar, som vi snakkede om, anmeldes over 9 sider i seneste Vagant.
Wednesday, October 03, 2018
Tuesday, October 02, 2018
Sunday, September 30, 2018
On the subject of rosabloggere, jeg forsøgte at sige noget her og her. Senest har en influencer debuteret med "bogen om sit liv" som blandt andet blev slagtet i VG. Redaktøren for Prosa kommenterede på Facebook: "Dette kaller jeg bokanmeldelse!" Nogle af os var ikke enige, ikke at vi ønskede os en mere positiv anmeldelse, men snarere et minimum af forståelse for hvad disse unge piger holder på med. De er forretningskvinder, og noget af effekten er affekten og den personlige tilknytning de skaber. Virker dette? Ja, det virker som crack cocaine, de tryllebinder ufattelige mængder af unge piger. Der er også mange som hader dem, som de hader kapitalismen, men at hade kapitalismen med en ung piges ansigt bliver etisk problematisk. Det er ikke en ideologi vi hader længere, vi har ingen idéer om hvilket andet system som skulle tage over, eller hvordan vi skulle komme sammen i store mængder og afskaffe systemet, vi bare hadtrolder unge piger som fanger vores affekter med iscenesættelser af deres følelsesmæssige frigøringshistorier. Med den anden hånd serverer pigerne kommercielle produkter som vi forholder os anderledes til fordi vi er tryllebundne; vi har oplevet intimitet, identifikation og afsky, en mærkelig blanding som man bedst kan kalde fascination. Sophie Elise dansede Paso Doble igår, det var emotionelt. Den unge pige danser mod sine nettrolde til "Survivor" ... Måske Universitetsforlaget burde udgive en bog med titlen "Hva er empowertizing" eller "Hva er en influencer"? Det er nemt at slagte løs, men negativitet bærer brænde til bålet, og den debuterende bloggers bog er solgt til et amerikansk forlag, så vidt rygterne vil. Kritikken fungerer ikke efter hensigten.
Det legendariske udested Garasj (officielt "Garage") i Bergen havde sidste åbningsdag igår. Garasj husker jeg fra storhedstiden før rygeloven blev indført i 2000. Stedet kom sig aldrig helt, det var som om man skulle stå i en sky af røg i et stopfyldt lokale, ellers var det ikke ægte Garasj. Eller var det også fordi andre udesteder åbnede, som fx Legal lige på den anden side; en ny favoritbar i Nygårdsgaten. Anyways, en mørk og stormfuld nat i 1999 ledte min ven og medstuderende på Skrivekunstakademiet Øystein mig til Garasj, og her traf jeg to mytologiske bergenskentaurer ved navn Henning og Tomas. Der var også en lille fyr med sorte dreads på besøg fra Trondheim; fanzinemageren Audun som jeg faldt i snak med. Jeg husker også en række koncerter med kendte og ukendte bands. De eneste billeder jeg har er fra Kristin Hersh i 2007. Flere billeder fra Bergen her.
Friday, September 28, 2018
Jeg var glad for at se Gl. Holtegaards udstilling af den danske surrealist Rita Kernn-Larsens værker. Det ser ud om om de kvindelige surrealister er on the up, igang med en seriøs højkonjunktur, også på markedet. Kernn-Larsen, som jeg skal læse mere om, var elev af Fernand Legér i Paris og ven med kunstmaler- og poetkollega Gustaf Munch-Petersen.
Monday, September 24, 2018
I bogen Nervous States skriver sociologen William Davies – med udgangspunkt i paniktilstandene, som brød ud ved undergrundsstationen Oxford Circus i London i november 2017 – om hvordan følelserne har overtaget verden. London har været udsat for flere terrorangreb, en god grund til at folk som rejser gennem byen stirrer ekstra grundigt på deres mobiltelefoner efter rygter og advarsler. Hændelserne ved Oxford Circus synes at have startet med et håndgemæng mellem to herrer som fik folkemasserne til at trække væk i store bølger. Rygterne begyndte at gå om en skudepisode, og da en kendis panikslagent meldte om skyderi på et nærliggende supermarked til sine mange Twitter-følgere var den ikke-eksisterende terrorhændelse et faktum i folks bevidsthed.
Har anmeldt en bog for papirvagant. Bruger ref. til Nervous States i indledningen. Lovende.
Har anmeldt en bog for papirvagant. Bruger ref. til Nervous States i indledningen. Lovende.
Tuesday, September 18, 2018
Saturday, September 15, 2018
Jeg skal lave nogle sjove ting snart i København og Oslo. I begyndelsen af oktober foregår HÖST Nordisk Litteraturfestival på Johan Borups Højskole. Audun og jeg traf netop 90 elever på tur i Berlin. Vi præsenterede Vagant, og forstander Bjørn Bredal endte vist med at gå rundt med seneste Dante-nummer på hovedet resten af dagen. Ugen efter er jeg i Oslo og skal tale om maskulinitet og følelser: Electric White Boy Blues, bare for at være helt klar på hvem dette handler om. Classic Album Sundays udvider med et nyt koncept; foredrag med musikeksempler med fokus på sangtekster. Dagen efter skal jeg forhåbentlig lave noget morsomt på Kunstnernes Hus Kino. Hvis du sidder i Oslo og lurer på om du skal invitere mig til noget kunne det fx være i dagene efter 12. oktober. Nu skal jeg svede som Satan med manus de næste to uger 🔥🔥🔥🔥🔥💥💥💥💥💥
Monday, September 03, 2018
Jeg anmelder Martin Bastkjærs essays, med titlen De andres geometri. Det intime, det maskuline og det åbne, om dansk og norsk litteratur i dagens Information. Teksten findes her. Rømmegrøten blev skabt af Audun Lindholm: Make rømmegrøt, not war! Debatten om selvbevidst versus selvoptaget litteratur må Informations litteraturredaktør stå for.
Monday, August 27, 2018
Sunday, August 19, 2018
Friday, August 17, 2018
Thursday, August 16, 2018
She said that these pyramids must be honoring the disappearance of this highly evolved culture. It was a great memorial to those that came, built their city, and then descended into the underworld. The pyramids, she thought, commemorated their visit and their disappearance. That's what I have been referring to when I speak about things that I see in her work that seem to reveal the descent to the underworld. That's where she located the ancestors, who had advanced wisdom. She used to send me postcards with pyramids on them, and her message to me would read: "I live under here."
Interviewet med Gloria er så utrolig morsomt. Sidste arbejdsdag på manus idag/imorgen.
Interviewet med Gloria er så utrolig morsomt. Sidste arbejdsdag på manus idag/imorgen.
Wednesday, August 15, 2018
Tuesday, August 14, 2018
Friday, August 10, 2018
Friday, August 03, 2018
Tuesday, July 24, 2018
Med en fejende kamerabevægelse letter vi fra jorden og flyver afsted i en helikopter for at se ud over dette ubegribelige landskab. Ikke alene er det formet af minedriften, med sine karakeristiske trappetrinformede bjergsider, men også af naturens svar på minedriften; store og dybe revner som gaber i røde og orange farver, med en sprækket grøn hud af vigende vegetation.
[...]
Rensdyrflugten over det endeløse landskab er grænserne for det samiske rige, men hvordan skal vi forstå dette, vi som er vant til grænser som bevogtes af tårne, murer og gitter?
[...]
På et af billederne ses bilspor i udkanten af et landskab hvis vandoverflader har skabt sine egne drømmende mønstre. Det ser ud som to forfattere, begge er de med til at forme landet. Det ser ud som om de kradser med deres blyanter på det samme stykke papir. Måske papiret står i fare for at gå i stykker.
Jeg har skrevet en tekst om dette kunstprojekt, og føler ingen angst for essentialisme og patos ;-) Spændende at få chancen til at blive klogere på det samiske folk. Læs fx det triste afsnit her om trolldomsforfølgelse, Christian IV gjorde ingen god figur.
[...]
Rensdyrflugten over det endeløse landskab er grænserne for det samiske rige, men hvordan skal vi forstå dette, vi som er vant til grænser som bevogtes af tårne, murer og gitter?
[...]
På et af billederne ses bilspor i udkanten af et landskab hvis vandoverflader har skabt sine egne drømmende mønstre. Det ser ud som to forfattere, begge er de med til at forme landet. Det ser ud som om de kradser med deres blyanter på det samme stykke papir. Måske papiret står i fare for at gå i stykker.
Jeg har skrevet en tekst om dette kunstprojekt, og føler ingen angst for essentialisme og patos ;-) Spændende at få chancen til at blive klogere på det samiske folk. Læs fx det triste afsnit her om trolldomsforfølgelse, Christian IV gjorde ingen god figur.
Saturday, July 21, 2018
Birdwatching news. Det krakilske fuglepar Audun og jeg traf på fjeldet er blevet identificeret. Vi vidste ikke bedre end at kalde dem "vibe-agtig fugle" selvom det tydeligvis ikke er en vibe, i betydningen THE vibe med punkfrisure. Dette er derimod en rødben, meget fantasifuldt navngivet. På norsk en rødstilk. Amazing legs and intense voice.
Saturday, July 14, 2018
På rejsen har jeg skrevet en tekst til den norske billedkunstner Mette Edvardsen som skal udgive en bog om dette fascinerende projekt. Jeg er faktisk mindre sikker på kvaliteten af eget arbejde end nogensinde, så jeg er glad for at kunstneren og redaktøren ikke synes det var helt ude i skoven det jeg havde strikket sammen. Her ligger også en kontrakt fra Forlaget Oktober angående Leonora-projektet. Skriver under og sender tilbage i næste uge, da blir det en lille grøn bog med et langessay om Leonoras rejse til læserne i 2019.
Thursday, July 05, 2018
To ugers rejse gennem Skotland er ved sin ende. Igår så jeg denne udstilling i Edinburgh. Jeg havde blandt andet et emotionelt møde med Billy Mackenzies sorte baret. Her er mit skotske musikmix. Koncerten med Aidan Moffat i Inverness (above) var uhørt strålende. Hør den nye plade "Here Lies The Body" indspillet med RM Hubbert og Siobhan Wilson.
Tuesday, June 19, 2018
A bit of a cliffhanger. Troede jeg havde mistet Gloria-optagelsen, men fandt den igen her til morgen. Muligvis er jeg ikke den eneste som ikke kan operere folders på en Zoom Handy Recorder H4n, men det lykkedes nu via en YouTube-tutorial. En kontrakt er på vej til mig i posten fra Forlaget Oktober, så der bliver Leonora-bog i 2019. Jeg må imidlertid lægge hende på hylden nogle uger nu og skrive tekster til de norske billedkunstnere Mette Edvardsen og Siri Hermansen. Thanks for asking, jeg er glad for at blive spurgt, selvom jeg sidder i en kogende varm Leonora-gryde lige nu. En ny kortfilm er iøvrigt på vej om Gloria.
Saturday, June 16, 2018
Anmelder Olga Ravns sf-roman. Det har også Atlas Magasin gjort, blandt andet. Her + her. Jeg forsøger iøvrigt ikke at sige at romanen virker ufærdig, bare at jeg ønsker mig meget mere. Måske jeg har mistet smagen for det konceptuelle og minimalistiske? Anyways, anmelderen synes i hvert fald at det var frustrerende at korte sine tanker ned til Ritter Sport-format denne gang. Måske fordi jeg selv slider med en f***ing episk tekst nu.
Friday, June 15, 2018
Ikke langt herfra på Calle Orizaba boede den amerikanske forfatter William S. Burroughs i 1949 og holdt hof for sine forfatterkollegaer og gadens løse fugle. Hans roman Queer (1985) foregår her. Jeg prøver at forestille mig han og Leonora på den lokale cantina mens de skåler i mezcal. Et strålende møde mellem to weirdos på konstant rejse over alle indre og ydre grænser. For mig fungerer det imidlertid ikke. Jeg er syg og den syge kulturarbejder skal desuden skrive et essay om popmusik til en sulten redaktør hjemme i Oslo. Dette gigantiske osende monster af en by får mig til at føle mig som den sorte ridder i kamp med Kong Arthur i Monty Python and the Holy Grail (1975):
ARTHUR: Look, you stupid bastard, you've got no arms left.
BLACK KNIGHT: Yes I have.
ARTHUR: Look!
BLACK KNIGHT: Just a flesh wound.
ARTHUR: Look, you stupid bastard, you've got no arms left.
BLACK KNIGHT: Yes I have.
ARTHUR: Look!
BLACK KNIGHT: Just a flesh wound.
Monday, June 11, 2018
Vi har mistet Anthony Bourdain (61). Han hængte sig på sit hotel i Frankrig i torsdags. Jeg kender ham primært fra diverse serier på nettet som virker opdragende i forhold til livsstil. Yes, ægte delicious swagger lifestyle med punkrødder; hvordan spise og hvordan rejse. Style it takes, men ikke style som en f***ing Kardashian. Stil som i ægte menneskeligt engagement og varme. Bourdain ville ikke være et perfekt billede, han ville ikke være uopnåelig, han ville være menneskelig, og han kom i forbindelse med folk, det var hans talent; levende forbindelser. Klart han likte gris og Guinness ekstremt meget bedre end jeg, men selv i hans forelskelse i kød og alkohol var han stadig (eller for det meste) ingen "bro" ... det var intet fællesskab baseret på underlivet, det var baseret på hjertet og sjælen. Se efter, du burde kende forskellen by now, you're a grown-up person. Bourdains programmer handler om mad, lige som litteraturkritikeren skriver om litteratur, men hans kunstbegreb er kulturelt, og det har ingen affinitet til nogen som helst form for poserende overklasse som tidens usmagelige, guldglitrende influencers. Rest in peace. Mere her.
Jeg modtager sidste del af mit stipendie fra de norske sagprosaforfatteres fagforening første juli og leverer forhåbentlig et færdigt manus til mit forlag i Oslo i august. Så er jeg Forfatter. Jeg er jeg. Jeg peger på mig. Der er vi nu, og der er også Claws Talks: Making a career in Korea. Se til højre, der findes nu et link som hedder "Publish or perish!"
Saturday, June 02, 2018
Anmeldelse af første bind i Virginie Despentes' trilogi om Vernon Subutex kan læses her. Kan med fordel læses sammen med denne tankevækkende tekst om Stephen Malkmus.
Thursday, May 31, 2018
Sunday, May 27, 2018
Jeg ved ikke hvad Jenny tænker på med den lange søvn, men jeg kom til at tænke på petrification, at blive gjort til sten, og forfatteren, billedkunstneren og okkultisten fra Cornwall Ithel Colquehons tanker om hvad fortidens stencirkler har været. Egentlig en slags medier? Sådan som man også tænker på pyramiderne, at de var landingsbaner for rumvæsner. Colquehon har nogle billeder af hvordan stencirklerne har "fungeret" kan man sige. The Sunset Birth først, så Dance of the Nine Opals, som egentlig er kvinder som blev forstenede fordi de dansede, altså som straf. Hun har nogle meget fine billeder hvor den dansende kvinde inde i stenen kan ses. Det er de forstenede fællesskaber vi har nu.
And the good news is, jeg havde noget skikkeligt trash i linklisten til højre. Der er ryddet op nu og nye links er tilføjet. Den lille blog, den lille urtehave. Den lever endnu. Måske. I pinsen plantede vi pelagonier, timian, lyng og efeu. Her er Audun the gentle gardener.
Friday, May 25, 2018
The mother of all deadlines today. Man skal passe på hvilke temaer man vælger at tage op. Der er meget død i dette projekt. Satser på at teksten til slut vil pege på et cyklisk livssyn. I'm looking forward to the life part now. Føler mig så tyngekraftagtig tung. Orpheus, take a hike. Lemme breathe.
Thursday, May 24, 2018
Der er en bastard som er vokset voldsomt oppe i Lillehammer, nemlig Kunstbokmessen Bastard, som findes inde i midten af en stor, uregerlig litteraturfestival. Vi håber Bastard kan give nogle af os et hjem midt i de øvrige festivalaktiviteter, som for eksempel det traditionelle kritikerseminar arrangeret af Norsk Kritikerlag. På Bastard sker mange ting, som man kan se ud af programmet, blandt andet slippes en bog ved navn Framtidsruiner som har været længe undervejs. Her har jeg blandet andet et bidrag.
Én i Vernons vennekreds er dog blevet noget andet end en taber. Alex Bleach slog igennem og blev en følsom og conflicted popstjerne. Han beskrives som en Serge Gainsbourg light, men kunstnernavnet antyder også en relation til Kurt Cobain og Nirvana hvis debutplade fra 1989 hedder Bleach. Alex er nyligt afgået ved døden, og et bånd hvor han interviewer sig selv flyder rundt i fortællingen som en både pirrende og irriterende MacGuffin, et filmudtryk populariseret af Alfred Hitchcock som henviser til et mystisk objekt som først og fremmest tjener plottet. Et tidligt eksempel på en MacGuffin kunne være den hellige gral i legenden om Kong Arthur.
Har læst første bind af Virginie Despentes' trilogi Vernon Subutex som kommer på norsk.
Har læst første bind af Virginie Despentes' trilogi Vernon Subutex som kommer på norsk.
Monday, May 14, 2018
Saturday, May 05, 2018
Jeg besøgte Visby i 2009 + 2010 + 2011 og nu i 2018. Her poster en af Leonoras børnebørn hendes version af tarotkortene som udstilles netop nu i Mexico City. Cuentos Mágicos, måske Leonora kan blive Mexicos svar på Harry Potter? Udstillingen ser meget legende og børnevenlig ud, men helt unscary er hun vel ikke akkurat.
Thursday, May 03, 2018
Vældig twee konverstion mellem Timothy Morton og Jeff VanderMeer fra 2016. Den ender et interessant sted, and by that I don't mean the shrill and shouty part, men snarere tankerne omkring fiktionens ikke-fiktive udgangspunkt. Evt. som noget andet end et evigt jegs trivielle observationer. You have to travel and get lost, right.
Tuesday, May 01, 2018
Efter arbejde idag gik jeg ind i Visby Domkyrka og hilste på queer Jesus. Så gik jeg ud og ledte efter de røde faner, men jeg fandt bare svenske flag. Siden så jeg en strålende dokumentar om Rachel Carson og tænkte på hvad en forfatter kan være, for eksempel en person som formidler videnskab og forandrer verden, som Carson gjorde med Silent Spring. Jeg ved ikke hvordan de skønlitterære forfattere snart kan holde ud at se sig selv i spejlet.
I 2013 fandt et kunstseminar sted på litteraturfestivalen på Lillehammer. Nu fem år senere er bunken af kunstprojekter under titlen Fremtidsruiner blevet til en bog. Denne bog er netop blevet sendt i trykken, og resultatet kan ses på Kunstbokmessen Bastard i juni. Norsk kunstårbok 2018 er også på vej, med blandt andet et længere interview indeni.
Thursday, April 26, 2018
Og Weekendavisen bare: "Der findes en bærende søjle i nordisk kulturliv, som er en lille smule usynlig. I år har den tilmed 30-års jubilæum. Det drejer sig om det storartede panskandinaviske kulturtidsskrift Vagant, som bringer tekster på alle skandinaviske sprog, de sidste ti år med norske Audun Lindholm som chefredaktør." Læs her & hilsen fra Visby.
Tuesday, April 24, 2018
Sammen med Amalie Smith, Asger Schnack og Jakob Sandvad deltog jeg på et seminar på Københavns Universitet igår hvor Lars Handestens rapport om forandringer i den danske forlagsbranche, med fokus på det aktuelle småforlagsboom, blev lagt frem. Rapporten er bestilt af Bog- og litteraturpanelet som hører under det danske kulturministerium. Rapporten findes på nettet, og det gør også panelets øvrige rapporter.
Thursday, April 19, 2018
Wednesday, April 18, 2018
Som nabo til et meget opreklameret lyserødt naturmirakel har jeg påtaget mig den tunge opgave at holde øje med denne spændende, langsomt fremadskridende, blomstringsproces. Jeg er egentlig glad for at have kirsebærlunden for mig selv hver morgen, mens andre haster forbi og tænker "Ikke endnu!" og "Intet at se her!"
Monday, April 16, 2018
Audiatur – Festival for ny poesi avholdes for åttende gang i Bergen ganske snart. Mere information her. Pics fra 2007 + 2009 + 2012. I 2012 hed festivalen Audiatur Waste Land, og her er en optagelse fra kakofonioplæsningen i Bergen Kretsfengsel. Nogle brænder for den festival, nogle brændte for festivalen, og nogle brændte også ud. Tag et smut til Bergen.
Saturday, April 14, 2018
Værd at følge Jessica Sligters podcast Nuts and Bolts som dishes ud på The Quietus nu. Jessicas nye single er dødsspooky og giver seriøs konkurrence til den sene Scott Walker. En anden favorite J-Girl Jenny Hval har også en ny single ude og snart en bog på Verso, tidligere kendt under en anden titel. End of girl friend commercial.
Solar vil ikke være en «god roman», snarere vil den åpne et rom for leseren. Som i Infinite Jest er det ikke snakk om å redde virkeligheten, noe slikt er umulig innenfor en kapitalistisk og fremskrittsdrevet ideologi uten utside, men snarere å ta fatt på den krevende oppgaven det er å gjøre uvirkeligheten synlig for oss.
Bernhard anmelder Theis Ørntofts roman Solar i Morgenbladet. Jeg sagde til ham at Ørntoft måske har skrevet en accelerationistisk roman, poeten som begår selvmord by simulakrumdød, ved at hengive sig til den ydre underbevidsthed af trashforestillinger om livet. Det ledte mig rundt i en underlig cirkel tilbage til min egen tekst.
Bernhard anmelder Theis Ørntofts roman Solar i Morgenbladet. Jeg sagde til ham at Ørntoft måske har skrevet en accelerationistisk roman, poeten som begår selvmord by simulakrumdød, ved at hengive sig til den ydre underbevidsthed af trashforestillinger om livet. Det ledte mig rundt i en underlig cirkel tilbage til min egen tekst.
Tuesday, April 10, 2018
Are you ready for the country? Gode muligheder for skriveophold i Norden, fx her + her. Skal De til Vindbyholt står min fars cykel nu der til fri afbenyttelse. Der er seks kilometer til nærmeste indkøbsmuligheder, og bussen er en skolebus som bare kører én gang tidligt om morgenen. Naboen, voksencenteret Vidarslund, har en butik med diverse grøntsager og biodynamiske goodies, men p.t. har de ikke almindelige varer som brød og pasta. Refugiet er roligt og fint, men passer måske bedst for de som kan komme rundt med bil.
Tuesday, April 03, 2018
Angånde "Rejsen mod Espedal" publiceret i Politiken for nyligt, til fremtidige danske pilgrimsrejsende som skal til Bergen og gå i Espedals fodspor: Bare drop Danmarks plass, det er stort set bare en motorvej. Fra Wikipedia om Danmarks plass: "Området er preget av trafikk. Hvert døgn passerer mer enn 62.000 kjøretøyer gjennom Danmarks plass, flertallet langs nord/syd aksen. Området er sterkt plaget av luftforurensning, særlig i vinterhalvåret da det såkalte "giftlokket" legger seg over området." So, move along now, nothing to see here. Go pray somewhere else.
Monday, March 26, 2018
Billeder fra min sydvest-engelske walkabout her. I Plymouth deltog jeg på Seeking the Marvellous: Ithell Colquhoun, British Women & Surrealism. I Bristol så jeg på en bro og købte indisk takeaway før jeg tog toget til West Dean College of Arts and Conservation. Huset tilhørte Leonora-mæcen Edward James, som også støttede Salvador Dali og René Magritte på afgørende vis. James indrettede sit hus på surrealistisk vis, hvilket man delvist kan fornemme i College-delen, men desværre er der ikke adgang til Monkton House hvor han gik totalt amok indretningsmæssigt. Jeg har samlet nogle billeder fra nettet her.
Saturday, March 17, 2018
Om science fiction i Politikens bogtillæg idag. Andreas Vermehren Holm, redaktør for Forlaget Virkelig, og jeg er interviewet. Eller interviewet med mig er citeret, som det jo ofte er. Altid soft spot for Politiken, selvom avisen uden tvivl har ændret sig drastisk siden dengang i 80'erne hvor jeg gik og købte den til familien hver søndag morgen, primært for at læse Dan Turell og den slags. Grafisk også meget delikat med sine rød-sorte koncepter, som jeg tror har overlevet gennem historien. Så vidt jeg husker. Mere her.
Thursday, March 15, 2018
Læser Al Alvarezs bog The Savage God. A Study of Suicide. Alvarez var venner med Sylvia Plath de sidste dage af hendes liv, og hans beskrivelse af hende er rørende. Jeg har netop læst Simon Critchleys bog om det samme emne, som er god, næsten opløftende, men nu blev jeg spooked. Jeg gik rundt med Peter i New York høsten 2011. Vi var i East Village, vi havde spist, og han ville ind på en fancy bar. Der var imidlertid fuldt hus og ventetid. Vi endte på en mærkelig westernbar ved siden af hvor vi drak mexicansk øl. Nu hvor jeg læser om Plath glimter det i mit hoved: Baren vi forsøgte at komme ind på hed Death & Co.
Monday, March 12, 2018
Leonoras maleri fra 1954 med titlen "Are you really Sirius?" er del af denne udstilling som åbner i Mexico City i april. Slaget om min bog står de næste tre måneder, derfor er jeg sandsynligvis fraværende og/eller grumpy. Plus nyt museum i San Luis Potosí.
Saturday, March 10, 2018
The challenge goes like this: "In no particular order, ten of my all-time favourite albums, and/or albums that made a significant impact on me when I first discovered them. Post just the cover, no need to explain, and nominate a friend to do the same." I made a list of 20 records, and will choose randomly from this list. I pass the challenge on to you. On guard, Mademoiselle. Also, I bet you want some.
Thursday, March 08, 2018
Som nogen ved har Norsk Kulturråd netop udgivet en bog om de norske kulturtidsskrifters tilstand og fremtid. Det er vigtigt at følge med her hvis vi ikke alle skal lade os styre af klikøkonomi og "nyhedsmedier" som Breitbart-inspirerede Resett, en rigmandsblog som senest har kørt en racistisk hadkampagne mod stærke indvandrerstemmer i Norge. Vi må kæmpe for de langsomme medier hvor der er tid til refleksion, og hvor historien ikke glemmes og overkøres af smarte personligheder og deres pengeinteresser. Disse langsomme medier har også tid til at arbejde tæt med skribenterne og tage den tid det tager at debatere tekstens indhold og udformning. De er altså skoler og rugekasser af uvurderlig værdi for det øvrige offentlige ordskifte. Tidsskriftredaktionerne kan relatere dybt og grundigt til deres skribenter, tekster købes ikke som readymade objekter som går ret i trykken to timer senere. Tidsskrifterne har også ofte et videre blik end de medier som opererer mere traditionelt indenfor grænserne hvor nationale interesser ofte ivaretages, noget som er med til at lukke ned tværnationale horisonter og fællesskaber. Tidsskrifterne kan strække sig på tværs af grænser mod skandinaviske, europæiske, globale og intergalaktiske fællesskaber. Tidsskrifterne har udsyn, derfor er de værd at kæmpe for. Audun Lindholm er interviewet i dagens Klassekampen.
Saturday, March 03, 2018
Claws Talks ser på Gary Numan. Numan har skrevet sci-fi-inspirerede tekster siden det sene 70-tal. Han har iøvrigt også en aspergers-diagnose. Nævner det på grund af den teatrale gestaltning af alien-slash-alienation. Sikkerheden i køretøjet, glasboblen her + her. Man aner det ambitiøse stage set: "Gimme Metropolis!" Her er en anden Metropolis-fantasi. I 1981 udkom den kritiserede plade Dance, som blev til i samarbejde med Mike Karn fra Japan, noget man tydeligt kan høre. Her er stort engagement for Dance, som jeg faktisk også synes er vældig god. Numan gjorde som Dave Gahan og flyttede til Los Angeles. Her hang han med Trent Reznor, hvilket fik ham til at lyde lidt tungere. Her er fx en meget LA-ficeret live-version af "Cars," og her er sidste nye single fra pladen Savage, som er en sci-fi-roman om global opvarmning. Numan synger med sin datter Persia.
Friday, March 02, 2018
Oslo, dette sker på fredag. En aldrig så liten kulturkamp for de norske kulturtidsskrifter. Arrangementet streames, kulturrådets publikation kan nedlastes, og her er yderligere information. Hvis man bryder sig om de norske kulturtidsskrifters videre skæbne er det vigtigt at deltage i den følgende debat med tydelige stemmer i offentligheden.
Tuesday, February 27, 2018
Futurologists often think in cycles, on what's coming up, and several of the predictions of the futurologists is that there is gonna come a period of more ideology again, that the age of capitalism might be ending with Trump as a symbol of the very worst point. Like a pendulum we could be at the worst tipping point before things swing back to something that is more sane again.
I december sidste år interviewede jeg to kuratorer for to store norske biennaler som på forskellige måder begge brugte science fiction i deres 2017-udstillinger. Det var en mørk vinterdag i en Berlin-café, og jeg følte mig næppe fuld af energi. Det viste sig imidlertid at blive en interessant samtale som Norsk Kunstårbok kommer til at publicere i årets udgave. Graden af vanvid på nettet lige nu er kvalmende. En ting er rapporter om hadbølger mod modige invandrerstemmer i Norge, en anden ting er vilde reaktioner i private samtaler. Det er urovækkende, og siger mig at vi må lide af en slags virus. Lad os gå offline og håbe at Heidi Ballet fra LIAF har ret i det hun siger herover.
I december sidste år interviewede jeg to kuratorer for to store norske biennaler som på forskellige måder begge brugte science fiction i deres 2017-udstillinger. Det var en mørk vinterdag i en Berlin-café, og jeg følte mig næppe fuld af energi. Det viste sig imidlertid at blive en interessant samtale som Norsk Kunstårbok kommer til at publicere i årets udgave. Graden af vanvid på nettet lige nu er kvalmende. En ting er rapporter om hadbølger mod modige invandrerstemmer i Norge, en anden ting er vilde reaktioner i private samtaler. Det er urovækkende, og siger mig at vi må lide af en slags virus. Lad os gå offline og håbe at Heidi Ballet fra LIAF har ret i det hun siger herover.
Noterer mig megen manifestaktivitet i København i anledning af en litteraturfestival. Anbefaler denne strålende publikation fra det herrens år 2007. Den ser udsolgt ud, men plag eventuelt redaktørene eller bibliotekerne.
Saturday, February 24, 2018
Det er få der ved så meget om sci-fi i Norge som @audunlindholm, og jeg er glad for at han viste mig Ursula K. Le Guin og Samuel Delany da vi gik sammen på Forfatterstudiet i Bø 2000-2001. I slutningen af januar i år mistede vi Le Guin, og jeg skriver om hende og om Black Mirror i dagens @bokmagasinet. It's Twitter on Blogger! Enjoy! Og hør denne tale.
Wednesday, February 21, 2018
Jeg er som bekendt en fast freelancer. For første gang i min 15 år lange Klassekampen-karriere har jeg fået en kontrakt at underskrive. Tanken slog mig nyligt, nu hvor Twitter har givet os flere tegn at kommunikere med, at man selv kan definere hvad en fri lanse er. Dette har hele verden jo opdaget for længst, og det opdagede jeg også i 2002, hvor Claws Talks blev til (arkivet strækker sig tilbage til 2004). En af mine største helte er det hedengangne britiske musikmagasin Melody Makers spaltist Mr. Agreeable som engang prydede min Twitter-profil, hvor jeg iøvrigt kvidrer mest om norske tilstande. Mr. Agreeable var musikjournalisten David Stubbs, som på bedste punkvis hældte den ene morsomme rant ud efter den anden. Mr. Agreeable var en trold før troldene mistede deres kreativitet og vid.
En anden vigtig inspiration er den amerikanske forfatter Kate Zambreno, dengang hun var på Twitter. Hendes tweets havde en udpræget affektiv form. De som har læst Georges Bataille kan sikkert sige noget om at bløde, om at tømme sig. Dette kan være ganske katastrofalt i sociale medier, alligevel synes jeg godt om Zambrenos måde at bruge Twitter. Jeg følte hende, tempoet i hendes tweets var pulsens hede tempo. Jeg tror det er muligt at bløde en smule på Twitter af og til. Jeg tror det er muligt at være en fri fast freelancer. På lørdag kan man iøvrigt læse mit essay om Netflix-serien Black Mirror og den nyligt afdøde science fiction-forfatter Ursula K. Le Guin i Bokmagasinet.
En anden vigtig inspiration er den amerikanske forfatter Kate Zambreno, dengang hun var på Twitter. Hendes tweets havde en udpræget affektiv form. De som har læst Georges Bataille kan sikkert sige noget om at bløde, om at tømme sig. Dette kan være ganske katastrofalt i sociale medier, alligevel synes jeg godt om Zambrenos måde at bruge Twitter. Jeg følte hende, tempoet i hendes tweets var pulsens hede tempo. Jeg tror det er muligt at bløde en smule på Twitter af og til. Jeg tror det er muligt at være en fri fast freelancer. På lørdag kan man iøvrigt læse mit essay om Netflix-serien Black Mirror og den nyligt afdøde science fiction-forfatter Ursula K. Le Guin i Bokmagasinet.
Wednesday, February 14, 2018
Särskilt nu, när nätet har givit kulturartiklar en större spridning, borde vi kritiker se vår betydelse. Vi ska tvätta bort sminket från rutten frukt, vi ska vara roliga, hårda, rättvisa, kunniga, krävande vägvisare genom ett snårigt, ultrakommersiellt kulturlandskap. Jobbet är inget för latmaskar: vi är frontsvin i kampen för civilisation, historia, språk, tolerans, poesi, onyttig njutning, skönhet. Kritik förvandlar faktiskt inte sällan människors liv genom att avslöja, upphöja, nedsabla. Det som min och mina norska och danska kollegors undersökningar visar, att kritiken givits stadigt mindre utrymme i medierna, måste belysas och bekämpas, skriver Carl-Michael Edenborg her. Første afsnit her.
Subscribe to:
Posts (Atom)